середа, 28 серпня 2024 р.

Збірна команда України повернулася з Парижу. Результати суперфіналу 38 Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач.

 


25 -26 серпня відбувся суперфінал 38 Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач. У складі збірної України  були і два тернополянина - Роман Лещук- учень 11 класу ТЗОШ І-ІІІ ступенів №19  і десятикласник Матвій Співак - учень Академічного ліцею " Українська гімназія".  Загалом учасники команди виступили непогано.  У категорії ( 2014 р.н. ) 15 сходинку посів В'ячеслав Швець,  учасники 2010-1012 р.н.- Вікторія Бойко-11, Єлисей Мостовий -27, Лев Артеменко-20, Владислав Парфенюк -19- е місце. Роман і Матвій змагалися у категорії LI - це учні 10-11 класів. У цій категорії в основній групі було 51 учасник. Роман Лещук отримав 24 рейтинг, Богдан Юрій - 18. 31 рейтинг у Антона Тавріна, 34-й у Матвія Співака.  Роман за два дні змагань розв'язав 26 із 32  задач, Матвій - 24. 

Як казав сам Роман, у його  заліку було би більше задач, але трішки схибив в одній із задач через  неуважність, у іншій - змінив розв'язання, бо здалося, що так буде правильніше. Як виявилося, перший варіант був правильний. Ну що ж, буває. Але загалом наш Роман Лещук задоволений результатом. Адже задачі суперфіналу досить складні. Крім того, враховується при виведенні рейтингу ( місця) не один фактор. Недостатньо розв'язати певну кількість задач, більше балів приносить задача більш складна - вона має більший коефіцієнт, а тоді вже враховується і час, витрачений на розв'язання задач . 

 Як би не було,  суперфінал позаду. За спиною і 11 років навчання у школі. Попереду нова сторінка життя нашого талановитого випускника - Роман став студентом факультету "комп'ютерні науки" Львівського Католицького університету. Сподіваємось, що і наступного року він братиме участь у 39 Міжнародному чемпіонаті з розв'язування математичних логічних задач у категорії - студенти. Тож хочеться побажати йому нових досягнень, нових перемог! А у Матвія попереду 11 клас і ще один шанс школярем потрапити у суперфінал 39 чемпіонату. 

Наші хлопці показали, що праця дає свої плоди. Молодці! Пишаюся вами. 

 Галина Дудар  



Роман  Лещук і керівники команди Ігор Михайлович Кривошея і Тетяна Станіславівна Збожинська



вівторок, 13 серпня 2024 р.

Двоє учнів з Тернополя їдуть на суперфінал Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач у Париж. Знай наших!

 

Про це написало інтернет видання "Терен" . Тернопільські новини.               
https://teren.in.ua/news/dvoie-uchniv-z-ternopolya-yidut-na-superfinal-z-matematiki-u-parizh_404612.html



     Цього року двоє тернополян Співак Матвій і Роман Лещук представлятимуть  Україну  ( а також наше місто і область ) у складі національної збірної на суперфіналі 38 Міжнародного чемпіонату з розв’язування логічних математичних задач, який відбудеться 25-26 серпня у столиці Франції м. Париж. Матвій закінчив 10 клас Академічного ліцею “Українська гімназія імені Івана Франка”, а Роман - цього року закінчив Тернопільську ЗОШ І-ІІІ ступенів №19 і став студентом Львівського українського католицького університету  (факультет Комп’ютерні науки). 

 Минулого року хлопці теж виступали у складі збірної України на 37 Чемпіонаті у Вроцлаві ( Польща). Навчаючись ще у 6 класі ТЗОШ №19 Матвій вперше став переможцем на суперфіналі у Парижі. Для кожного з хлопців це вже третій третій суперфінал) . Позаторік Роман виступав  у складі збірної у Сорбонні. Цього року він став бронзовим призером на Національному фіналі, який проходив у Вінниці і таким чином став претендентом до складу збірної. Хлопці виступатимуть у цьогорічному суперфіналі в одній категорії.


Міжнародні чемпіонати з розв’язування логічних математичних задач проводяться під егідою Міжнародного комітету математичних змагань.Чемпіонат проходять під егідою Міжнародного комітету математичних змагань і проводиться Французькою федерацією цього комітету. Шеф проєкту - очільник Французької федерації Міжнародного комітету математичних змагань Мішель Крітон. Координатор Чемпіонату на теренах України - повноважний представник Міжнародного комітету математичних змагань в Україні Заслужений вчитель України Ігор Кривошея. Голова оргкомітету Чемпіонату в Україні - керівник Центру інтеграції до європейського та світового освітнього простору, Заслужений вчитель України Тетяна Збожинська. Україна приєдналася до Чемпіонату у 2009 році за ініціативи  Вінницького міського центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору, з метою пошуку, підтримки талановитих школярів і популяризації математичних знань  за підтримки інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України.  Щоправда на даний час підтримки від держави Чемпіонат в Україні , на жаль, не має і тримається виключно на ентузіазмі його організаторів, вчителів, батьків і талановитих учнів.

     Особливість цього чемпіонату, його відміна від олімпіад - це форма проведення і зміст задач. Проводиться він у 4 етапи. Перший - заочний. Далі півфінал - на рівні міста, району області. Третій етап- Національний всеукраїнський фінал у Вінниці. далі відбіркові змагання за результатами національного фіналу - щоб відібрати гідних представників у збірну команду України.  До команди  потрапляють найсильніші. Друга особливість - задачі. Це не є задачі, які потребують лише знання програми, матеріалу поглибленого рівня (олімпіадного), це завдання, які потребують логічного, критичного мислення. Як правило такі задачі не всім під силу. Щоб навчитись їх розв’язувати, потрібно не лише мати обдарування від природи, а й  дуже багато працювати над собою, розв’язувати велику кількість таких задач, вправляти мозок, так як спортсмени тренують м’язи, аби досягти високих результатів. На щастя, хлопці обидва володіють цим даром - наполегливо йти до мети. Це не були якісь епізодичні перемоги. Впродовж років, від 5 класу це систематичні участі у чемпіонатах, з 6 класу - в олімпіадах.  До прикладу два роки тому обидва вони взяли участь у Всесвітньому математичному конкурсі -чемпіонаті, який проводив приватний університет Луїджі Бокконі (Мілан, Італія). У ньому взяли участь 3189 учасників з різних країн світу. Роман і Матвій за результатами - у верхній частині рейтингової таблиці своєї категорії. Хочу додати, я впевнена у тому. що кожна участь їх у тих чи інших змаганнях  - це їхнє бажання, ніякого примусу, це прагнення випробувати себе, покращити результати. 

 Досягнення учнів завжди тішать їхніх вчителів. Адже це результат спільної праці - учня і педагога. Матвій після 6 класу перейшов у Технічний ліцей. Роман залишився навчатися у рідній школі. Але невидиме змагання між хлопцями продовжилось. Вони практично щороку зустрічалися на Всеукраїнських фіналах. Ну, і вдруге разом братимуть участь у суперфіналі.

 Працювати з такими учнями - це неабияке задоволення для вчителя, це діалог людей, закоханих у математику, це іноді суперечки, доведення правоти, чи визнання поразки. Такий тандем був у нас з Романом впродовж 7 років. Тому звісно, я хвилююсь кожного разу, супроводжуючи його на всі змагання. Ну, за винятком  суперфіналу. За суперфіналом слідкую онлайн- весь час на зв’язку. Якщо врахувати, що у звичайній загальноосвітній школі часу на математику дуже мало ( працюємо за рівнем “стандарт”) , то можна собі уявити, скільки праці треба прикласти, аби досягти високих результатів на олімпіадах, конкурсах, чемпіонатах. І ще треба мати величезне бажання до цього. До слова, цього року Роман Лещук склав НМТ на 200 балів з трьох предметів- математика,фізика, українська мова.

Отож, суперфінал 38 Міжнародного чемпіонату з розв’язування логічних завдань відбудеться 25-26  серпня. Два дні триватиме боротьба між учасниками на особисту першість і командну.  Пропонуватиметься щодня 16 задач з різним коефіцієнтом складності. Завдання учасників - розв’язати правильно найбільше задач. Крім цього враховуватиметься коефіцієнт складності кожної задачі і час, за який розв’язано задачі. Це основні складники результату. Це дуже складно. І задачі складні. Надскладними були задачі на Всеукраїнському фіналі цього року. До слова, задачі надсилаються перед самим початком змагань від Французької федерації. І цього року вперше задачі будуть перекладені українською мовою ( до цього переклад був російською).

До змагань ще є час, тому хлопці  готуються, тренуються, вправляються у розв’язуванні цікавих, складних задач. Вірю, що вони гідно виступлять у складі  команди і сподіваюсь, що Фортуна їм посміхнеться.   

                                                                     Галина Дудар