пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Досить лаятись

Працюючи довгий час у школі, я помітила. що діти іноді дозволяють собі лаятись.  А що найбільше турбує, що це роблять дівчатка! лайлива лексика поширена навіть серед  наймолодших. з якими мені доводится працювати - серед 5-класників, 6-класників. Звісно, вони не дозволяють лаятись в присутності вчителів, але між собою стосунки , буває, вирішують саме з допомогою ненормативних лексики.
 Дорогі мої діти! Насамперед визначимось,  бо інакше ризикуємо заплутатись у деталях і не знайти зерна проблеми. Перш ніж вилитись із чиїхось вуст, лайка народжується всередині людини: там вона вирішує, хто вона і ким є інші  порівняно з нею. Уявіть собі, що сидить собі товариство і чаює, бесідуючи. Раптом у розпалі розмови до кімнати вбігає маленький синочок господині ( яка забула його вдягнути в памперс) і робить свою справу на килим. Він, бідолашний, вважає себе пупом землі і не може зрозуміти вимог інших. Отож, люди, котрі сидять за столом, зроблять гарну міну при поганій грі і скажуть присоромленій господині:"Яке миле у тебе дитя."
 Так само, як і цей малюк, поводить себе і вульгарна людина. Воне не хоче розуміти, що її всюди оточують люди. Така людина буде голосно розмовляти по телефону в маршрутці і їй навіть на думку не спаде, що, можливо, іншим присутнім це заважає. Потім вона може сісти одразу на два сидіння, при цьому лаячись, голосно сміючись, чи щось вигукуючи. Для такої людини нікого , крім неї самої, навколо не існує. Ми часто чуємо, як молоді люди ( а, може, і хтось з вас), розповідаючи другові чи подрузі що-небуть, пересипає свою розповідь лайливими словами-вкладками, так ніби нанизуючи на гарне намисто зіпсовані, брудні намистини. Ви можете мені заперечити, мовляв, всі так говорять. Але чому б не замінити лайливі слова пристойними? Українська мова дуже багата на слова. Ними можна виразити і гнів, і обурення, і подив. Чому лайливі слова ціляться насамперед  у Бога і у секс? Якщо вульгарна мова - це зброя злих сил, то вона спрямована в першу чергу на найвразливіші почуття, тобто на релігійні переконання і сексуальність.  Що стосується дівчат, то хіба можна справити враження  вмінням здорово лаятись, а не скромністю і привабливістю? Чарівності нікому не завадить. А от лайка аж ніяк не допоможе  при цьому!  А хлопець хіба лайкою може довести, що він сильний, дорослий, розумний? Адже справжнього чоловіка характеризують розум, уміння з честю вийти із складної ситуації, сміливість, вміння захистити жінку.
 А чому б у кожному класі ( і вдома у кімнаті) не причепити плакат із написом:"Тут не лаються!" Кумедно? А, може, справді спробуємо?

"Не призвичаюй уст до грубої нечемности, бо саме тут і грішне слово."
 (Сир.23, 13)

 "Лайка - словесний злочин". Мішель де Монтень


Немає коментарів:

Дописати коментар