неділю, 17 листопада 2013 р.

Август Фердінанд Мебіус


Часто на всіляких математичних розвагах показують такий геометричний фокус: розрізають склеєну смужку паперу поздовж, а вона не розпадається! В чому ж секрет?  А секрету й нема - смужка склеєна таким чином. що утворює стрічку Мебіуса, названу за ім'ям німецького математика.
17 листопада 1790 року  народився відомий німецький математик і астроном Авуст Фердінанд Мебіус. Освіту здобув у Лейпцігському університеті. де навчався впродовж  1809-1813 років. Під керівництвом видатного математика К. Гаусса вивчав астрономію у Геттінгеському університеті (1813-18140,. У 1816 році став професором У Лепцігському університеті та директором астрономічної обсерваторії у Лейпцізі. Основні праці Мебіуса присвячені геометрії. У 1828 році Мебіус опублікував мемуари"Баріцентричне числення", яке містило нові геометричні ідеї. Математик створив нову класифікацію поверхонь і кривих. У 1858 році він запропонував односторонню поверхню, яка отримала назву листа або стрічки Мебіуса, яка відіграє велику роль у топології. Лист Мебіуса, розрізаний по середній лінії, перетворюється у поверхню, гомеоморфну поверхні циліндра.  Розповідають, що відкрити односторонню повнрхню Мебіусу допомогла служниця, котра неправильно зшила кінці стрчок фартуха.

 Цікаво, що незалежно від Мебіуса одночасно (1858) односторонню поверхню (лист Мебіуса) відкрив німецький математик Йоганн Бенедикт Лістінг.

Інтерпретація Листа Мебіуса голландським художником Ешером







 Експерименти  із стрічкою Мебіуса. Спробуй сам!






Немає коментарів:

Дописати коментар