пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Симетрія рідного міста (прогулянка друга)


Отож, ми з вами минули будівлю філармонії (міщанського братства) і опиняємось на розі вулиць Пирогова і Січових Стрільців ( в минулому вулиці Шевченка та Лелевеля). А саме на перехресті цих вулиць  нашу увагу приверне ще один старий будинок. Скільки разів проходила повз нього, а не знала, що з ним пов'язано в історіїї Тернополя.З 1 жовтня 1899 року у цій будівлі знаходився інтернат для учнів вчительської семінарії.
 Власником будівлі було товариство опіки над інтернатом. В інтернаті проживали 36 учнів. У 1912-1914 роках приміщення займали військові.
 За деякими даними  до війни тут діяв бордель, котрий за переказами тримав єврей.
Зараз у приміщення розташований один із офісів Приватбанку. На світлині видно, що будівля у жалюгідному стані, потребує капітального а не косметичного ремонту.



Піднявшись вулицею Січових стрільців ми виходимо на вулицю Руську - головну вулицю файного міста Тернопіль. Якраз навпроти - красива будівля. Чесно кажучи, її історіїї я не знаю.
Зараз у приміщенні цього будинку знаходяться офіси різних організацій, наукова бібліотека медичного університету, аптека.  На розі вулиці Руської та Січових Стрільців ще один гарний будинок. Я його дуже люблю.  Він мені нагадує будинки у старій добрій Європі .  У ньому розміщується одна з кафедр медичного університету. А далі перейдемо вулицю Руську і попрямуємо вулицею Коперника (колись вона називалась Стрілецькою Середньою).

Цей красивий зелений будинок - Українська гімназія. У вересні 1859 року було відкрито нижчу реальну школу на вулиці Валовій (нею ми прогуляємось згодом). А 1901 року було завершено будівництво нового приміщення для вищої реальної школи на вулиці Середній Стрілецькій.  До слова, ця вулиця ще мала назву Реальної, а в часи ЗУНР - Лесі Українки.  Спорудження нового приміщення вищої реальної школи обійшлося міському самоуправлінню приблизно в 160 тисяч золотих ринських. Триповерховий буддинок на 50 класів з гімнастичним залом був урочисто освячений 1 вересня 1901 року. Під час урочистої церемонії виступив з промовою бургомістр  Володимир Лучаківський і передав від імені міської влади ключ від новобудови директору Михайлу Рембачу. 30 листопада  реальну школу відвідав миторполит Андрей Шептицький. У різнв часи  в приміщенні  працювали друкарня і редакція часопису "Українські вісті", у роки першої світової - шпиталь.. в період ЗУНР - казарми жандармерії. фабрика взуття для воїнів УГА "Основа".

 Після другої світової війни тут розмістилась середня школа №1 з поглибленим вивченням математики, а тепер - українська гімназія.
 на початку двадцятого століття у гімназії працював вчителем математики видатний наш земляк, відомий математик Микола Чайковський, здобував середню освіту математик Мирон Зарицький, навчався а згодом і працював математик Володимир Левицький (його ім'я носить ТЗОШ №16). Імена наших земляків добре відомі у світовій математичній науці.
 Ну от, завершилась ще одна прогулянка рідним містом.  Красиве наше місто . Аддже  симетрія - велика сила!



Немає коментарів:

Дописати коментар