суботу, 21 грудня 2013 р.

День народження кросворду

21 грудня вважають Днем народження кросворду. Чому саме цей день? Рівно 100 років тому у нью-йоркській газеті New York World журналіст Артур Уінн опублікував перший кросворд. Що ж таке кросворд. У Шкільному тлумачному словнику української мови читаємо: "Кросворд -це гра-задача, коли необхідно вписати літери в перехресні рядки клітинок накресленої фігури"".
Кросворд Уінна мав 32 слова і складений був у формі ромба.
У 1925 році з'явився перший кросворд російською мовою. Його склав російський письменник В. В. Набоков. Цей кросворд був надрукований у додатку  "Наш свет" до газети "Руль" у 1925 році в Берліні. Вважається, що перший кросворд у СРСР з'явився у 1929 році у популярному в ті часи журналі "Огонек".
Різні види кросвордів





Цікавий матеріал про історію кросвордів та їх види можна прочитати тут:
http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-5C60849A71DC3/list-22AE31EDF27
 У наш час існують програми, за якими кожний охочий може самостійно скласти кросворд. Зокрема така програма є тут:
http://cross.highcat.org/ru_RU/
 Скористайтесь цією програмою для створення своїх цікавих кросвордів, які можуть стати частиною вашого проекту із будь-якого предмету, і , звісно, з математики.

Особливе місце займають математичні кросворди - числові кросснамбери. Якщо врахувати що англійською мовою namber означає "число", то стає зрозумілим, що кроснамбер - це кросворд, у якому замість слів записуються числа. Зокрема, це квадрати, в яких по вертикалях і по горизонталях отримується певний ряд чисел. У кожну клітинку записують обну цифру знайденого числа. Кому і нуль цілих (якщо вони є в числі) опускають. Якщо знайдене число наближене, то його значення записують стількома значущими цифрами, скільки відведено для нього клітинок.
 Пропоную розв'язати два таких кроснамбери. Вони взяті із ще одного математичного раритету для школярів, які є у моїй колекції, а саме із "Математичної хрестоматії" (Київ. Видавництво "Радянська школа", 1968 рік)




 Кроснамбер 1



Кроснамбер 2





 Відповіді згодом.

 Розгадування кросвордів та розв'язання кроснамберів приносить неабияку користь. По-перше, розвиває інтелектульно, по-друге, допомагає удосконалити навички обчислень, превірити свої знання, зокрема з математики, розширити кругозір. Та й, зрештою, це цікаве проведення дозвілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар