суботу, 14 грудня 2013 р.

Захист проектів у 6-б класі

Грудень, зазвичай, у моїх учнів - пора захисту навчальних проектів. Звісно, вибирають проекти не всі. але ... Цього разу у 6-Б ми із задоволенням слухали Тамару Іваськів, Катю Мостову та Юлю Стечишин. Теми вони обрали різні.
 Тамара Іваськів. Цікаві числа першої сотні


 Вона хотіла охопити все. І навіть зробила мультимедійну презентацію. Звісно, уцьому їй допомогла мама. Матеріал підібраний цікавий. У своїй розповіді Тамара згадала і числа Фібоначчі, і числа Каталана, і цікаві прості числа . Учні дізнались, наприклад, що число 38 у римській нумерації є найбільшим за довжиною по запису: XXXVІІІ. Три дільники числа 39 записуються одними і тими ж цифрами :13, 3, 39. Число 81 є квадратом суми його цифр, а число 87, на перший погляд нічим не примітне,  є сумою квадратів перших простих чисел (2, 3, 5, 7): 87=4+9+25+49. Число 74 цікаве тим, що якщо до нього додати число 47 , то сума цих чисел буде дорівнювати квадрату суми його цифр, тобто 121 (11 =4+7 у квадраті).
Окрім цього, Тамара запропонувала своїм однокласникам цікаві задачі із числами.

 Катя Мостова. Решето Ератосфена


У своїй доповіді Катя познайомила однокласників із життям та діяльністю давньогрецького вченого Ератосфена, про його досягнення в астрономії, поезії, музиці, філософії, математиці. Цікаво було дізнатись як з'явилось "Решето Ератосфена", відоме нам як таблиця прстих чисел. Катя навіть показала , як це робив Ератосфен. Для цього вона використала , звісно, не дошку, а листок паперу із нанесеною сіткою, у кожній клітинці якої записала числа від 1 до 84. Виколюючи в таблиці прості числа, з другого боку Катя отримала "решето". Ну, прямо як великий Ератосфен!

 Юля Стечишин. Цікаві задачі на відсотки


Тема, яку обрала Юля, виявилась дуже доречною. Адже саме зараз ми вивчаємо задачі на відсотки. Тож другу половину уроку я віддала Юлі, і вона стала вчителем. Працюючи над своїм проектом, Юля підібрала гарні задачі на відсотки, які розв'язуються з допомогою пропорцій. Серед задач були і простіші, котрі розв'язуються усно, і складніші. Молодець!

Немає коментарів:

Дописати коментар