неділю, 1 грудня 2013 р.

Блез Паскаль

Цього року минула 390 років з дня народження видатного французького математика, фізика і філософа Блеза Паскаля (1623-1662). Народився Блез Паскаль ум. Клермон-Феррарі. Мати хлопчика померла, коли йому було лише три роки.Його батько Етьєн Паскаль оселився в Парижі, покинув службу, зайнявся вихованням дітей - малегнького Блеза та його двох сестер - і з успіхом почав займатись математикою і фізикою Він сам навчав свого сина. Тут у нього часто збиралися видатні вчені, між якими точилися палкі наукові суперечки. Слухаючи їх, Паскаль рано захопився наукою. До  того ж у нього виявилось і надзвичайне математичне обдаровання. Розповідають, що він, не вивчаючи геометрії, самостійно відкрив теорему про суму кутів трикутника, а в 16-річному віці написав працю "Міркування про конічні перерізи", в якій сформулював одну з найважливіших теорем геометрії проективної.
З 1641 по 1649 рік сім'я Паскалів мешкала в Руані. У цей час 18-річний Б. Паскаль винайшов арифмометр для спрощення дій додавання і віднімання, займався фізичними дослідженнями, а також так званим арифметичним трикутником (трикутником Паскаля), комбінаторикою і деякими іншими проблемами. Повернувшись до Парижа, Б. Паскаль працював над задачами з теорії ймовірностей. Пізніші геометричні дослідження кривих, зокрема циклоїди. дають підставу вважати Б. Паскаля одним із попередників Г. Лейбніца та І. Ньютона в справі створення числення нескінченно малих. З іменем Паскаля пов'язаний також метод математичної індукції.



Паскалеві «Думки», мають дивовижну долю. Попри виразну незавершеність, вони незмінно привертають інтерес не лише дослідників, але й, передовсім широкої публіки. Секрет успіху – в дивовижному поєднанні витонченої логічної аргументації з яскравою образністю і літературною силою. Не встигши написати переконливу і загальнодоступну Апологію релігії, автор спромігся відкрити шлях до зацікавленого діалогу через парадоксальне підваження засад буденного досвіду, доступного всім і кожному. Досвіду цілком сучасного, адже Паскаль у ХVІІ столітті намагався зарадити духовній кризі, що набула виразності лише нині. 


  
http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=43222




Джерела та література для написання рефератів
 1.А. Н. Боголюбов. Математики . механики. Биографический справочник.Киев. Наукова думка. 1983 год
2. А. С. Бугай. Короткий тлумачний математичний словник. Державне учбово-педагогічне видавництво "Радянська школа". Київ-1964.
3.Ірен Роздобудько. Про Блеза Паскаля. Жаринка з хатнього вогнища.Серія  "Життя великих дітей". Київ. Видавництво "Грані-Т". 2010

 До речі, книга Ірен Роздобудько - надзвичайно цікава! Прочитайте - не пошкодуєте.

4.http://znaniya-sila.narod.ru/people/013_00.htm

5  Цитати Блеза Паскаля http://www.genialnee.net/authors/Blaise_Pascal/

2 коментарі: