пʼятницю, 13 грудня 2013 р.

Захист навчальних проектів у 10-Б

Сьогодні  у 10-б класі відбувся захист навчальних проектів з математики. Місяць тому бажаючі вибрали тему проекту, над якою їм цікаво було би працювати. І от сьогодні ми мали приємність і задоволення вислухати доповідачів. Мета таких проектів це перш за все активізація пізнавальної діяльності учнів, зацікавлення їх пошуком незвичайних математичних явищ, застосувань математики, удосконалення вмінь робити мультимедійні презентації , вмінь донести свої напрацювання до слухачів.
 Отожсьогодні ми прослухали захист наступних проектів:
1.Шахи і математика. Доповідачі Юля Гумен, Мар'яна Лучейко. Соломія Петрик.
2.Геометрія українського орнаменту. Доповідач Оля Масна.
3. Фрактали. Доповідачі Іра Галещук та Інна Фартушинська.
Результатом пошуків, досліджень учасників стали мультимедійні презентації.

Юля Гумен, Мар'яна Лучейко.  Шахи і математика


Свою доповідь дівчата розпочали відомою легендою про створення шахів а також про одну цікву гіпотезу, за якою шахи відбулись внаслідок так званих магічних квадратів.У такому магічному квадраті 8 на 8, який являє собою шахова дошка, сума чисел кожного рядка, кожного стовпця і двох великих діагоналей  дорівнює 260. Також слухачі дізнались 8 цікавих фактів про шахи. зокрема про те, що шаховий термін "гамбіт" походить від італійського виразу, який у перекладі означає "ставити підніжку"; іспанський інквізитор Педро Амбруес винайшов спосіб страти: два сліпих ченці грали в живі "шахи", де фігурами були засуджені. Коли один з гравців брав фігуру відповідної засудженої людини, її вбивали тут же  на полі.

 Соломія Петрик. Математика і шахи


 Соломія більш глибоко зупинилась саме на математичній стороні шахів, зокрема запропонувала цікаві задач на шаховій дошці. Ось деякі з них.

1. Чи можна кісточками доміно покрити  дошку, розграфлену на квадратики (8 на 8), у якій вирізано два квадрати у протилежних кутах дошки - по діагоналі?
Відповідь. Замалюємо квадратики у чорно-білий кольори, утворивши таким чином шахову дошку. Кісточка доміно покриває  одне біле, одне чорне поле.
А чорних полів на два більше, ніж білих (білі у кутиках вирізані), тому шуканого покриття не існує.
2. Чи можна дошку покрити кісточками доміно так, щоб на ній не можна було б провести жодної межі між вертикалями і горизонталями, яка би не перетинала доміно ?

А ще чудові задачі на шаховій дошці у презентації, яку підготувала Соломія.
Презентація Соломії Петрик тут:

https://docs.google.com/presentation/d/1Revd-pryCqWS0B7csAVDNsiVtFYDywcRhWnqyExStC0/edit#slide=id.g25bdf6948_00




Оля Масна. Геометрія українського орнаменту

У своїй розповіді Оля зупинилась на геометрії українського орнаменту. Адже орнаменти наших предків мають глибокий зміст.  В Західній Україні переважають геометричні орнаменти у вишивці. Основними геометричними фігурами, котрі мали магічне значення, є точка, круг, коло, квадрат, ромб, ламані лінії, важливо для вишивальниць було знати, що означає кожний символ, який вона вишивала. Та й не лише для вишивальниць. Ці геометричні символи присутні на українських писанках, глиняному посуді ще з часів трипільської культури. Свою розповідь Оля супроводжувала чудовою презентацією.

 Інна Фартушинська та Іра Галещук. Фрактали


Що ж таке фрактал? Сам Мандельброт вивів слово fractal від латинського слова fractus, що означає розбитий (поділений на частини). І одне з визначень фрактала - це геометрична фігура, що складається з частин і яка може бути поділена на частини, кожна з яких буде представляти зменшену копію цілого (принаймні, приблизно). Це складна геометрична фігура із властивостями самоподібності.У своїй доповіді дівчата зупинились на цікавих фактах про історію фракталів,  його творця Бенуа,  Мандельброта, про трикутник Серпінського, про так звану сніжинку Коха, Та самого вченого Коха, про фрактали у мистецтві, природі.Все це та багато іншого було супроводжено презентацію. Виступ дівчат слухачі зустріли аплодисментами. Молодці!
 Презентація тут:






3 коментарі:

  1. Очень интересно было почитать про орнамент на вышивке. Вышивать не умею, но немного занимаюсь росписью. Так вот, когда расписывала деревянное изделие под Мезень (поселок на Крайнем севере), то узнала, что каждый завиток, каждая палочка имеет свой смысл и их нельзя располагать бездумно. Якобы это некие шаманские символы. Наверно что-то аналогичное и в вашей национальной вышивке.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, Галина Станиславовна.Позже размещу Олину презентацию о геометрических орнаментах. Она получилась очень интересной и содержательной.

      Видалити