суботу, 14 грудня 2013 р.

Прийшов Наум - берися за ум

Сьогодні  _ день Наума. За народними уявленнями, Наум - покровитель розуму, знань,  доброчинства, а тому селяни були преконані: якщо на святого пророка розпочинати навчання, то дитина краще вчитиметься, набереться ума-розуму: "Пророк Наум наведе на ум" . У 18 столітті в Україні був дуже високий рівень освіти, майже у кожному селі були школи, а за рівнем освіченості , письменності українці випереджали найбільш розвинені європейські країни.
Напередодні Наума батьки відвідували дяка ( на той час дяк ввіжався найписьменнішою людиною на селі, пізніше - вчителя) і зголошувалися про оплату. Оплатою було обдарувати салом чи ковбасами на різдвяні свята, забезпечити дровами на зиму тощо. Ввечері до "кашоїда" (дитини) мав прийти хрещений батько із букварем. Посеред хати ставили велику діжу, накривали її кожушиною. Хрещений батько брав до рук ножиці і підстригав похресника, щоб "нваука добре до голови йшла". Потому обидва сідали за стіл і разом вивчали напам'ять кілька літер. Мати тим часом готувала пшоняну кашу. Саме пшонянка вважалася ознакою доброго навчання, бо "щоб осягнути науку, треба чимало каші з'їсти". Перед сном годилося скупатися у ночвах, вимити голову зіллям і підготувати чисту сорочку.  А вдосвіта батько з дитиною йшли до церкви, де панотець читав над головою майбутнього учня Євангелію.
В той день вдома до столу подавали тільки кашу. Після цього школяр ставав навколішки і молився вголос. А мати благословляла його іконою. Потім витягували свячену вербову гілочку, і батько тричі стьобав нею сина. Далі хлопець брав до рук горщик з кашею, загорнений в рушник, батько - могорич, і вони вирушали до школи. Після частування та розмови із дяком (вчителем) батько заходив до церкви, ставив свічку перед покровителем і промовляв: "Святому на пошану, а моєму синові - на розум" . Окрім Наума, покровителями вважались також Іван Богослов, безсрібники Кузьма та Дем'ян. До них мали звертатись   з молитвою учні, починаючи навчання. (За книгою "Твоя країна - Україна". Вид. дім "кола")





Великі про навчання

Учітеся...читайте,
І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь.
Т. Г. Шевченко

Існує єдина насолода в житті - навчатися!
Франческо Петрарка


Якби ви вчились так, як треба,
той мудрість би була своя.
Т.Г.Шевченко


Мета навчання - навчитися обходитися без вчителя.
Елберт Хаббард

Поки не упріти, поти не уміти.
Українське прислів'я

Просвіта робить людину мудрішою. але не кращою.
Георг вільгельм Фрідріх Гегель

Немає коментарів:

Дописати коментар