суботу, 23 січня 2016 р.

Геометрія крізь об'єктив. Графіки функцій у Топільче!


Якщо бути уважним, то, озирнувшись навкруги, можна побачити багато чого цікавого. І навіть математичного! Ну, приміром - графіки функцій! До слова, функція походить від латинського functio- діяльність, виконання. А важливість цього поняття визначається тим, що воно відповідає особливостям природи, реального світу, де все, безперервно змінюючись, перебуває у взаємному зв'язку.
Звісно, у цьому пості я не буду заглиблюватись у теорію. А просто покажу вам світлини. зроблені під час сьогоднішньої зимової прогулянки, які є підтвердженням того, що ми живемо у світі, де панує математика і її закони. Отож, гуляємо разом, спостерігаємо і робимо висновки. А ще запам'ятовуємо, як виглядають графіки деяких функцій.
Отож, дивіться.
 Квадратична функція (фото1, 3, 4). Графік - парабола.

1.


А  на цій світлині - демонстрація графіка функції у=|x |. Обидва промені, які утворюють графік є бісектрисами І і ІІ координатних чвертей.

2.




3.



Цю світлину я зробила влітку . Так "танцює" вода у  тернопільських фонтанах - струмінь води, випущений під кутом до горизонту, описує параболу. Як чудово видно параболи! Вітки їх напрямлені вниз, коефіцієнт а - від'ємний, і проходить графік через початок координат(звісно, якщо обрати систему координат так, як на світлині).

4.


 А де геометрія? Дуже просто! Адже парабола є одним із конічних перерізів (перерізів конуса, а конус - геометричне тіло).


Немає коментарів:

Дописати коментар