неділю, 17 січня 2016 р.

Руки замість сантиметрової стрічки


 Сьогодні перебирала старі журнали і газети і натрапила на підшивку додатків до журналу "Юний технік"( був колись такий цікавий журнальчик для школярів). У одному з номерів натрапила на невелику корисну статтю про те, як можна  вимірювати довжини. не маючи під рукою вимірювальних інструментів. Пропоную переклад цієї статті.
" Буває. що необхідно хоча б наближено виміряти довжину, визначити кут, але під рукою нема ні лінійки, ані транспортира. А поміж тим існує непоганий вимірювальний інструмент, який завжди з вами, - це ваші руки. Якщо розмістити обидві руки одна навпроти другої, як на малюнку, ви зможете виміряти чотири величини. У дорослої людини. наприклад, відстань А між великими пальцями дорівнює 30 см. Решта три розміри (Б, В, Г) відповідно дорівнюють 3 см, 1,3 см, і 6 см. А які ці розміри у вас? Виміряйте їх і запам'ятайте, і ви завжди зможете ними користуватися для  приблизного визначення  невеликих розмірів. Для вимірювання зовсім маленьких розмірів використовуйте  різницю довжин пальців однієї руки (Д, Е, Ж). На іншому малюнку показані міри, які можна запам'ятати на одній руці. З їх допомогою можна досить точно визначати розміри від 1 до 8, 5 см.
Корисно знати довжину між кінчиками великого і вказівного пальців ("п'ядь") - старовинна міра довжини, якою користувалися ще наші пращури.Для визначення великих розмірів можна використовувати  довжину  руки від ліктя до кінця середнього пальця ("лікоть"). Непогано було б знати відстань між кінчиками середніх пальців при витягнутих в сторони руках а також відстань між ліктями рук, покладених на потилицю. Діаметри отворів допоможуть визначити мізинець, середній і великий пальці. Пальцями можна наближено навіть виміряти кути і знайти пряму, перпендикулярну до даної поверхні.  Ви можете знайти і інші , зручні для вас міри. Запам'ятайте їх - вони завжди при вас!"


Джерело. ЮТ. Приложение к журналу "Юній техник". №1, 1984 г. (с.11)
 (переклад Г. Дудар)


Ми ніколи не задумуємося над такими простими речами. 
Як на мій погляд, дуже корисна інформація. А вам як? Може, згодиться. 


Немає коментарів:

Дописати коментар