суботу, 23 січня 2016 р.

Еміль Борель



7 січня минуло 145 років з дня народження французького математика Еміля Бореля. Народився вчений у 1871 році у Сент-Африк.
Його батько Оноре Борель був пастором протестантської церкви. Мати Емілія Тосьє Сольє- дочкою суконного фабриканта. який був проти шлюбу, адже наречений належав до іншого соціального кола. Але Емілія. всупереч батькові і навіть без приданого, вийшла заміж за Оноре. У подружжя народилось троє дітей. Еміль був наймолодшим.
Перші знання хлопчик отримав від свого батька, який керував протестантською церквою. "Дивовижна дитина у нашого пастора, - говорили місцеві жителі. - Вивчив початки геометрії, а йому лишень три роки". 14-річним Еміль подався у Париж після трирічного навчання у Монтобанському ліцеї.У 1888 році він починає займатися у Паризькому коледжі Святої Варвари, у ліцеї Людовіка великого вивчає геометрію і механіку. Дві перші премії на конкурсах дають йому право вибору для навчання між Політехнічною і Нормальною школою. Борель вибирає Нормальну школу - вибирає науку, математику, теоретичні дослідження. Одного разу один з товаришів по ліцею Людовіка Великого запросив Еміля до себе додому. Їх зустрів батько товариша , знаменитий геометр Гастон Дарбу. Саме під його впливом починається шлях Бореля до вершин математичної науки.
 Перші  роботи Бореля присвячені геометрії. Нормальну школу Еміль закінчив у 1891 році.
З 1893 по 1897 роки працював у Лілльському університеті.  Молодий викладач багато працює. За три роки пише 22 роботи і дисертацію.  Знаменита лема Бореля входить у всі підручники з математичного аналізу.  26-річний Борель повертається у Париж. А у 1897-1920 роках - професор Паризького університету і вищої нормальної школи.

1901 рік став щасливим для Еміля Бореля у особистому житті.У домі свого вчителя. П. Аппеля він зустрів свій ідеал - шістнадцятирічну Маргариту Аппель. Високий,стрункий,доброзичливий молодий професор запав у серце юної дівчини, і вона одразу прийняла його пропозицію одружитись.  Згодом Маргарита стала письменницею. відома під псевдонімом Камілла Марбо.
У 1906 році подружжя починає видавати журнал "Ревю дю туа" - літературно- філосовський і науково-популярний часопис, який дуже швидко став відомим. Із журналом співробітничав видатний математик Анрі  Пуанкаре.
 Еміль Борель був одним із організаторів і директорів (з 1928 року) інституту ім. А.Пуанкаре.  Відомий і як видатний політичний діяч. Еміль Борель займався теорією функцій, теорією ймовірностей, теорією чисел, алгеброю, геометрією, математичним аналізом, математичною фізикою, історією і філософією математики. Крім цього, серед його праць є праці, присвячені методиці викладання математики, а також популяризації науки, математики зокрема.
Був членом Паризької Академії наук( з 1927 року) і її президентом з 1934 року.
Еміль Борель вніс важливий вклад у теорії розбіжних рядів. У теорії ймовірностей розвинув теоретико-множинний підхід:увів поняття міри множини і ймовірності.У 1921-1928 роках він опублікував основоположні твори  з теорії ігор.



З ініціативи Е. Бореля і під його редакцією була опублікована серія із 50 монографій з теорії функцій, 10 з яких були написані ним самим.Задумана ним "Колекція монографій з теорії ймовірностей" була започаткована його трихтомним "Трактатом з теорії ймовірностей і її застосування"(1925-19260. З 1929 року Е. Борель - член-кореспондент АН СРСР.
 Під час другої світової війни Еміль Борель брав активну участь у Французькому опорі. Разом з трьома академіками він був заарештований фашистами  і ув'язнений у тюрму Френ.  Через місяць його звільнили. Борель нагороджений медаллю Опору і Воєнним  хрестом.
Помер вчений 3 лютого 1956 року у віці 85 років. Він якраз зібрався взяти участь у Міжнародному конгресі зі статистики у Бразилії. "Це буде моя остання подорож", - сказав він дружині, яка була проти цієї  перед поїздки. У літаку, вже по дорозі додому, він упав,внаслідок чого стався внутрішній крововилив. Вже вдома його намагались виходити, але вік взяв своє.
 Автор 300 праць і 35 книг Еміль Борель  у 1955 році був удостоєний Золотої медалі національного центру наукових досліджень. Він - кавалер ордена Великого Хреста.
На честь Бореля названо кратер на Місяці та астероїд 16060 Борель


Результат пошуку зображень за запитом "камилла Марбо"


Про вченого можна прочитати тут:
Полищук Е.М. Эмиль Борель.- Л.. Наука-1980
Бройль.Л. По тропам науки.- М., Наука-1962
Кто есть кто в мире. Изд. ОЛМА ПРЕСС. Москва-2003

Немає коментарів:

Дописати коментар