четвер, 21 січня 2016 р.

Математичні відкриття-ювіляри 2016

Укожного є день народження. Так само дні народження є у відкриттів, винаходів. Не виключення і математичні відкриття. Отож, цього року (2016) святкують ювілеї:

155 років -Аксіоми Пеано (1891)
 В аксіоматиці італійського математика Джузеппе Пеано(1858-1932)  (система аксіом, покладена в основу арифметики) основні поняття (натуральне число,  одиниця) і основне співвідношення (йти за) підпорядковане чотирьом аксіомам:
1)Одиниця (1) є натуральним числом. яке не йде ні за яким іншим натуральним числом;
2)за кожним натуральним числом йде лише одне інше натуральне число;
3)кожне натуральне число, крім одиниці, йде за одним натуральним числом;
4)Нехай множина М натуральних чисел така, що:1)  одиниця є елемент множини М;2) якщо натуральне число n є елемент множини М. то натуральне число , що йде за ним, також є елементом множини М. Тоді кожне натуральне число є елементом множини М.
Цікаво, що першу спробу побудувати систему аксіом арифметики зробив на 30 років швидше Г. Грассман. А Пеано завершив цю роботу.
(Джерело: І.В. Арнольд. Теоретична арифметика, переклад з рос., К., "Радянська школа", 1939)

310 років- позначення відношення довжини кола до його діаметра -






 Його ввів У Джонс а у 1736 році - Леонард Ейлер


425 років - символічна алгебра(1591)
- алгебра, в якій для позначення величин, дій, співвідношень між ними користуються символами. Уперше докладно розроблена французьким математиком Ф. Вієтом в його творі "In frtem analiticam isagoge" ( "Вступ до аналітичного мистецтва" ( 1591)



140 років - арифмометр з безперервним рухом (1876), винайдений російським математиком П. Чебишевим.



170 років -вектор (1846)

Поняття вектора ввів англійський математик У.Гамільтон (1805-1865) у 1846 році. Нагадаю. вектор- це напрямлений відрізок, тобто відрізок прямої, якому приписано певний напрям. Від латинського слова vector- той. що везе.

190 років - неевклідова геометрія (1826)
 Відкриття російського математика М.І. Лобачевського, який побудував нову, неевклідову геометрія. яка тепер називається геометрією Лобачевського. Це теорія, яка грунтується на тій самій системі аксіом, що й геометрія Евкліда, крім аксіоми паралельних, яка замінена на протилежну: "Через точку, що не лежить на даній прямій, у площині, яка визначається цією прямою і точкою, можна провести не одну, а принаймні дві прямі, які не перетинаються з даною"( аксіома Лобачевського).
                          


145 років - поширення слова мільярд (1871)

Тисяча мільйонів- мільярд (французьке milliard) виникло в 16 ст. А поширилось після 1871 року, коли війська Німеччини, окупувавши Париж, наклали на Францію контрибуцію в 5 мільярдів марок.

185 років - знак множення  - косий хрест (1631)
Цей знак введено в праці У. Отреда "Математичний ключ" (1631). Іноді  цей знак називали "хі". бо вона була схожа на грецьку букву хі. У. Отред - англійський математик, відомий ще як винахідник логарифмічної лінійки.

                             Wenceslas Hollar - William Oughtred.jpg

 "Всі його думки були зосереджені на математиці, - писав сучасник Отреда, - і він весь час розмірковував або креслив лінії і фігури на землі... Його будинок був повний юних джентельменів, які приїздили звідусіль, щоб повчитись у нього".

Джерело: А.С. Бугай. Короткий тлумачний математичний словник. "Радянська школа". Київ-1964),

Немає коментарів:

Дописати коментар