середу, 27 січня 2016 р.

280 років з дня народження Жозефа Луї Лагранжа


  




25 січня минуло 280 років з дня народження видатного французького математика і механіка італійського походження Жозефа Луї Лагранжа. Народився у м. Турин в Італії  у 1736 році.Навчався у Туринському університеті. вивчав там латинську літературу, а згодом геометрію. У 17 -річному віці почав викладати у артилерійській школі в Турині.




З 1754 року - професор, а з 1795 року став членом Бюро довгот. У 1787 році переселився у Францію. Тут Жозеф Луї Лагранж викладає у Вищій нормальній школі в згодом і у Політехнічній школі у Парижі.Він - молодий професор. Паралельно з викладацькою роботою Лагранж займається дослідженнями в галузі механіки і математики. Зокрема, він проводить свої дослідження  в геометрії, теорії диференціальних рівнянь, математичному аналізі, теорії чисел, а також у теоретичній астрономії.

Результат пошуку зображень за запитом "жозеф Луї лагранж"Жозеф Луї Лагранж взяв участь у розробці метричної системи, використав функцію комплексної змінної для розв'язування задач гідродинаміки, розвинув теорію квадратичних форм, розв'язав невизначені рівняння другого степеня з двома невідомими. Математик працював над створенням символічного числення.
відкрив другий випадок розв'язності задачі про обертання твердого тіла навколо нерухомої точки (випадок Лагранжа), дав загальне розв'язання  проблеми коливання струни. У 1759 році був обраний членом Берлінської АН, а в 1766-17878 - її президентом. Отримав Премію Паризької АН за теорію лібрації Місяця, а у 1764 році - за теорію руху супутників Юпітера.
Якщо цікавить більше, то можна почитати тут:
Жлзеф Луї Лагранж . До 270 річниці з дня народження

або тут:
 

Немає коментарів:

Дописати коментар