четвер, 27 березня 2014 р.

Чим завинили математики або Про премії


Усім відомо, що вчені, діячі мистецтв, культури. політики  отримують за відкриття, визначні досягнення у тій чи іншій галузі найвищу, найпрестижнішу нагороду – Нобелівську премію. ЇЇ присуджують фізикам і письменникам, хімікам і медикам, але жодного разу ця премія не дісталась математикам. Чим же завинили вчені-математики перед Нобелем? Версій є кілька. За однією з них ніби-то Нобель, засновник премії, ворогував з тодішнім відомим шведським математиком Міттаг-Леффлером, тому й позбавив всіх математиків можливості отримати премію свого імені. Перше присудження премії, що носить ім'я винахідника динаміту, відбулося лише 1901 року - через п'ять років після смерті Нобеля.
Ось так через чвари математики позбулися права отримувати премію за видатні заслуги.
Але все ж математиків відзначають.

Так наприклад, для молодих математиків (до 40 років) найвищою міжнародною нагородою в галузі математики є премія Філдса. Фонд для присудження премії (та золотої медалі) заснував канадський  математик Джон Чарлз Філдс. Премію присуджують двом — чотирьом ученим раз на чотири роки на Міжнародному математичному конгресі. Вперше премію вручено у 1936році двом математикам — Ларе Альфорсу (Фінляндія) та Джессі Дугласу (США).

У 1982 році з'явилася нова міжнародна премія – імені видатного  фінського математика Рольфа Германа Неванлінни (1895– 1980), який був ректором університету в Гельсінкі та президентом Міжнародного математичного союзу.


Цю Премію присуджують молодим вченим за досягнення у сфері математичних аспектів теорії інформації. У 1982 році першим лауреатом премії Неванлінни (золота медаль і 5 тисяч швейцарських франків) став американський математик Роберт Тарьян за роботи в галузі аналізу алгоритмів.
 







Є ще одна премія для математиків – Премія Вольфа. яка присуджується в Ізраїлі у шести номінаціях, в тому числі і в математиці. Заснована вона була у 1978 році  і вважається другою по значимості після Нобелівської. Фонд був заснований в 1976 році Рікардо Вольфом(1887–1981) винахідником, дипломатом і філантропом, і його дружиною Франсискою Субірана-Вольф (1900–1981), з метою просування науки і мистецтва на користь людства.
Поки що серед українців нема лауреатів названих вище премій.  Так що  працюйте! 

Немає коментарів:

Дописати коментар