середу, 8 січня 2020 р.

Логарифмічній лінійці - 400 років!



Усі чули про логарифми, але сучасні діти точно не знають, що таке логарифмічна лінійка.   Колись у школі вчили. як з допомогою цієї диво-лінійки можна виконувати додавання. віднімання, множення, ділення, піднесення до степеня, добування кореня, шукати логарифми числа. Можливо, бабусі і дідусі теперішніх учнів ще вміють це робити. А колись, коли не було ні калькуляторів, ні комп'ютерів, ні планшетів. ані мобілок і всякої іншої техніки, обчислювали усно, або з допомогою ось такого нехитрого пристрою!
Будова логарифмічної лінійки ґрунтується на тому, що множенню(діленню) чисел відповідає додавання (віднімання) їх логарифмів ( тобто на властивостях логарифмів), так що множення ( ділення) можна замінити додаванням (відніманням) певних відрізків, що виконується механічно. Основою логарифмічної лінійки є логарифмічна шкала. Похибка обчислення на лінійці при вмілому користуванні нею не перевищувала 2%.
У 60-х роках минулого століття був випущений підручник М. Донченка "Вивчення логарифмічної лінійки в школі".


Кругла логарифмічна лінійка



"Едмунд Вінґейт запропонував принцип логарифмічної лінійки. Про автора логарифмічної шкали, яка є праматір'ю логарифмічної лінійки, відомо небагато. Едмунд Гюнтер (1581-1626), родом валлієць, навчався в Оксфорді, де в 1615 році отримав ступінь бакалавра богослов'я. У 1619 році він обирається професором Грешемського коледжу, а в наступному році публікує книгу «Canon tríangulorum», в якій видає обчислені ним таблиці логарифмів синусів і тангенсів і опис своєї логарифмічної шкали. Гюнтер відомий також і тим, що вперше ввів загальноприйняте тепер позначення log і терміни «косинус» і «котангенс». https://uk.wikipedia.org/wiki

 Наразі логарифмічні лінійки є лише, напевно, у колекціонерів.


США, 1945.

Україна, 1954





Немає коментарів:

Дописати коментар