пʼятницю, 3 листопада 2023 р.

Як учні 10-Б класу дивували, переконували , досліджували... Математика- це життя, математика - це цікаво!

 Два дні поспіль у 10-Б класі учні захищали свої науково-дослідницькі проєкти з алгебри та геометрії. Мета  цих проєктів - дослідити зв'язок математики із життям, дізнатися про життя і діяльність математиків давнини і сучасності, зокрема, українських,  роль жінок у математичній науці, про розвиток математики від її витоків до сьогодення.Учні попрацювали на славу. Я, як їх вчитель, задоволена результатами досліджень і представленням їх. Теми для досліджень були на вибір. Але найбільше зацікавили учнів такі:

1. Геометрія Евкліда як перша наукова система

2. Геометрія в музиці.

3. Геометрія  Лобачевського

4.Легенда геометрії Олексій Погорєлов

5. Одержимий геометрією Ісаак Кушнір

6. Видатні українські жінки- математики

7.Чудові математичні криві

8. Функції у житті людини 

Теми різні, цікаві. Довелося гарно попрацювати, аби здивувати своїх однокласників, знайти такі факти, цікавинки, аби презентації не були одноманітними . І деяким доповідачам вдалося здивувати,зацікавити. Хочеться відзначити роботи Юрія Барського ( "Функції в житті людини"), Насті Єрш ( "Геометрія в музиці"), яка подарувала присутнім ще й хвилинки інтерактивного музичного релаксу, і, сподіваюсь , переконала слухачів (і себе), що геометрія є і в музиці.Цікавими були дослідження чудових кривих у роботах Софії Зборовської, Насті Павлусик, Валерї Остроумової  ( "Чудові математичні криві"), Ірини Вовк , Насті Бабій, Валерії Остроумової  про геометрію Евкліда. Ознайомились і спробували збагнути  геометрію Лобачевського Настя Павлусик і Софія Зборовська.

Учні дізналися про українських геометрів, педагогів, авторів численної кількості збірників задач і підручників, зокрема, шкільних Ісаака Кушніра та  Олексія Погорєлова із виступів Олесі Скиби, Ангеліни Руденської, Вероніки Куш, Володимира Шмиги та Іри Буцій. Тепер ми  знаємо, що таке емоційна геометрія, а що таке формульна геометрія, про те, що український педагог Ісаак Кушнір  двічі став лауреатом премії Сороса за його внесок у галузь точних наук. А ще спробували розв'язати Задачу Наполеона. Дізналися, що багато поколінь вивчали геометрію за підручником О. Погорєлова ( у 1980-2007 роках підручник був одним з основних). Останнє видання цього підручника  в Україні було у 2008 році. 

 Хвилі сірості й корупції вимили оригінальний підручник зі шкільної освіти в Україні. "Олексій Погорєлов був самородком. ограненим невтомною працею. І хоча його нема вже з нами, але залишилися його теореми, написані книжки, а найголовніше- його приклад самовідданого служіння істині ", такими словами завершила свій виступ О. Скиба.     Захищали свої проєкти Оля і Софія Центар, Аліна Мудра, Данило Грицик, Юра Гарасим.                                                                                                                                                                                                                                         





















Кращі презентації можна переглянути за посиланнями

1.Вероніка Куш, Ангеліна Руденська
"Українські жінки- математики і їх вклад у вітчизняну і світову науку"

https://docs.google.com/presentation/d/1aFUJUiLF-cr4Um9Hu1Ef9yYTVXbACXqQGXw6w1pm_Ms/edit#slide=id.g54dda1946d_6_308

2. Грицик Данило



3. Юрій Барський


4. Олеся Скиба


5.Юрій Барський
 



6. Олеся Скиба



7. Валерія Остроумова



8. Валерія Остроумова, Настя Бабій


9 .  Вероніка Куш, Ангеліна Руденська. Одержимий геометрією Ісаак Кушнір

10. Настя Єрш "Геометрія і музика" ( відео буде )
Інтерактивна вправа від Насті: прослухайте барабанну композицію і знайдіть у ній геометрію!



 Молодці!

Немає коментарів:

Дописати коментар