пʼятницю, 27 жовтня 2023 р.

Цікавинки про транспортир та інші штуки для вимірювання кутів

 

Кожний знає, що таку геометричну фігуру як кут ми вимірюємо транспортиром. Але навряд чи хтось дуже замислюється над тим, звідки взялась така назва, коли, хто і де винайшов цей простий пристрій. Справді, подумаєш, вигнута шкала на пластиковій пластинці. Але ж кожна річ з тих,які нас оточують, була кимось вигадана, створена.Виявляється, що назва транспортир з латинської перекладається як "переносити"- transportare, transporteur - французькою. Усі бачили і тримали в руках цей креслярський інструмент, що має форму півкола, поділеного на 180 градусів, з лінійкою. Є моделі , які  мають форму круга , і шкала на них від 0 до 360 градусів.






Різні моделі сучасних транспортирів





Старовинний латунний транспортир














 Вважають, що транспортир був винайдений у Стародавньому Вавилоні близько 2000 років тому. Звісно, що ім'я винахідника не збереглося.









Перший прикладний інструмент, яким могли вимірювати кути на місцевості, був "діоптр", який винайшов у Стародавній Греції у І ст. до н.е. учений Герон Александрійський. Це було початком геодезії - науки про вимірювання земної поверхні і визначення форми і розмірів Землі.

Картограф Томас Бландевілл першим описав цей інструмент у своїй монографії "Опис універсальних карт" у 1589 році. До початку сімнадцятого століття транспортири вже використовувалися морськими навігаторами, а вже до 20 -го століття ці інструменти з'явилися у школах.







Діоптри геодезичні




 Квадрант - прилад для вимірювання кутів до 90 градусів- гострих кутів. Перші згадки і зображення про нього були у Стародавній Індії під час описаних в Рігведах  спостереженнях Ріші Атрі за сонячним затемненням. Згодом Птолемей запропонував квадрант як спрощений варіант астролябії.



Птолемей вимірює висоту небесноготіла за допомогою квадранта. ( гравюра 1564 року)



Квадрант Яна Гавелія ( 17 століття)








Настінний квадрант Тихо Браге з двома годинниками (1598 рік)





Ілюстрація наведення гармати на ціль за допомогою квадранта (1547 рік)








На картині "Сім'я Джона Бекона"Артура Девіса (1742 рік) можна побачити у кутку кімнати квадрант.





F. Vitioli, Italie, 1577, inv.G.1898
côté=11 cm
© Musées royaux d’Art et d’Histoire




Малка - різновид кутника, який використовують столяри, слюсари- для  розмічання і вимірювання кутів, проведення паралельних ліній.






Звісно, час не зупиняється. Людство винаходить нові сучасні пристрої для вимірювання кутів. Адже вимірювати кути доводиться людям різних професій. Вимірювати кути доводиться геодезистам, картографам, будівельникам, столяру і слюсару, військовим ( артилеристам) тощо.

Оптичний прилад для вимірювання кутів- коліматор. На світлині американський артилерист. Коліматор призначений для вимірювання кута відхилення гаубиці при стрільбі із закритих позицій.





 електронні кутоміри





Джерела

https://jak.koshachek.com/articles/cikavi-fakti-pro-kanctovarah.html

https://www.yoair.com/uz/blog/history-of-underrated-inventions-used-daily-in-society/

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82_%28%D1%96%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%29

http://www.astrolabium.be/mesurercieletterre/Quadrant?lang=fr

Немає коментарів:

Дописати коментар