середа, 15 березня 2023 р.

Що спільного між Деонардо да Вінчі, Рафаелем Санті, фотографією?

Тиждень МІФ



А й справді, що спільного між великими художниками епохи Відродження, сучасними фотографами та художниками? Так  усі вони - митці! Справді. і ті, хто створював свої живописні полотна пензлем, і ті , чий інструмент - фотокамера, - митці, художники. Спитаєте, яке відношення вони мають до сьогоднішньої бесіди? Дуже просто - художники послуговуються у своїй творчості законами королеви наук Математики, а саме Геометрії. Адже геометрична перспектива - це те, без знань законів якої неможливо створити шедевр! Подивіться на полотна Леонардо да Вінчі "Тайна вечеря"чи  "Афінська школа" Рафаеля Санті . Відчувається ефект присутності, а це тому, що художники досконало володіли законами перспективи. Погляньте на світлини сучасних фотохудожників! Це неймовірні твори, які не вийшли би, якби творці їх не володіли знаннями геометрії, зокрема перспективи.


Рафаель Санті. Афінська школа

Леонардо да Вінчі. Таємна вечеря


Сальвадор Далі. Таємна вечеря


Фото із просторів Інтернету









У геометрії розрізняють паралельне і центральне проєктування. От якраз саме центральне проєктування є основою геометричної перспективи. 

Приклад двоточкової перспективи

Сьогодні учні 11-А класу дізнались про перспективу у мистецтві із проєкту, над яким працювала Липка Аліна. Свою доповідь вона супроводжувала презентацією, а також продемонструвала малюнок, виконаний власноруч.

Пропонуємо вашій увазі презентацію проєкту Аліни Липки.

 


Одинадцятикласники із цікавістю слухали доповідачку. 











Кому потрібні знання про перспективу?
 Художникам, дизайнерам, фотографам, інженерам!

про предмет нарисна геометрія і геометричну перспективу.


Немає коментарів:

Дописати коментар