середу, 4 травня 2022 р.

Розв'язування задач на відсотки

 
Нагадаємо:

1. Щоб знайти відсотки від числа, треба число поділити на 100 і результат помножити на кількість відсотків.

Можна і так:

 Щоб знайти відсотки від числа , треба записати відсотки десятковим дробом і помножити його на число



2. Щоб знайти число за його відсотками треба значення відсотків поділити на їх кількість, одержаний результат помножити на 100 відсотків. 

Або

 Щоб знайти число за його відсотками, треба відсотки записати десятковим дробом , а тоді значення відсотків поділити на отриманий десятковий дріб.


 Порівняй і запам'ятай!




Задача 1126 

У саду ростуть яблуні і вишні, причому яблуні становлять 41 відсоток усіх дерев. Вишень росте на 54 дерева більше, ніж яблунь                                                                                                             Скільки всього дерев росте в саду?. Скільки серед них є вишень?

Задачу розв'яжемо двома способами - арифметичним і алгебраїчним( з допомогою рівняння). Запишіть у зошитах.




 Ще одна задача, яку розв'яжемо двома способами. 

Задача №1128




У саду ростуть червоні, рожеві і білі троянди. 40відсотків усіх троянд становлять червоні, рожеві - 58 відсотків від решти, а білих троянд росте 126 кущів. Скільки всього кущів росте в саду?



Домашнє завдання. Повторіть п.37 і п.38.
Розв'яжіть задачу №1130 одним із способів на вибір. Скористайтеся зразками розв'язаних задач.

-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Цікаво, що...
Троянда у числах

Відомо близько 300-400 видів дикої троянди.
Зріст троянди може досягати до 4 м.
У класичному зображенні троянда має 32 пелюстки. Назва "троянда" запозичене з новогрецької і означає тридцять ( мова йде про кількість пелюсток). На даний час налічують близько 14000 різних сортів троянд, виведених селекціонерами. А у Японії навіть вивели сорт троянди. яка змінює свій колір в залежності від освітлення ( від червоного вдень  до білого вночі). Ця троянда дістала назву "хамелеон".



Для видобутку 1 кілограма трояндової олії потрібно від 350 до 500 кілограмів пелюсток. До 46 відсотків чоловічої  і до 96 відсотків жіночої парфумерії входить трояндова олія. Двох крапель трояндової олії достатньо для отримання 1 л духів.  У кулінарії з трояндових пелюсток варять варення. 




 Ану подумай, якщо 350 кг трояндових пелюсток виходить лише 1 кг трояндової олії, то скільки відсотків становить отримана олія маси пелюсток?
І рецептик:


Немає коментарів:

Дописати коментар