пʼятницю, 18 травня 2018 р.

У Міжнародний день музеїв - до Тернопільського обласного краєзнавчого музею!



А чи знаєте ви, що
-урочисте відкриття Подільського музею Товариства “Народна школа”, колекційні збірки якого стали основою нинішнього  Тернопільського обласного краєзнавчого музею, відбулося 13 квітня 1913 р. 
-перша музейна експозиція була розміщена у чотирьох великих залах Товариства “Народна школа” на тодішній вулиці Качали, 2 (будинок зберігся, нині – це бульвар Тараса Шевченка). 
айбільшою була нумізматична колекція, тільки в експозиції було виставлено понад 1300 монет та 58 медалей різного часу.Серед виставлених природничих матеріалів був унікальний метеорит, вагою майже два кілограми.
-у роки Другої світової війни музей    був пограбований (вдруге це було під час зміни влади у 1939 р.). Гітлерівці вивезли 49 найцінніших живописних полотен західноєвропейських художників ХVІІІ – ХІХ ст., решту колекцій було врятовано завдяки мужньому вчинкові наукового працівника музею Стефанії Садовської, яка самотужки перенесла фондові збірки у глибокі підвали музею та оберігала їх до закінчення бомбувань у місті. 1948 р. вона була нагороджена орденом “Знак Пошани”.
        Кількість врятованих по війні експонатів становила майже 26 тисяч одиниць збереження.
Більше цікавого про наш музей на сайті  тут:
Цікавинки про музеї


Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.
Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. (за матеріалами https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=105&year=2018
  Сьогодні попри те. що небо було захмарене і заплакане, ми вирішили провести останні уроки не де-інде, а у нашому краєзнавчому музеї. Тим паче, що саме сьогодні Міжнародний день музеїв. Спочатку переглянули експозицію старовинних ікон з фондів музею у виставковій залі, відвідали залу, присвячену Георгу Пінзелю, а також виставку витинанок і народних ляльок "Мережана весна".  



А далі - пізнавальна прогулянка залами музею.Дехто, вявляється, вперше тут був.




Вирішили, що на наступний рік разом підемо на "Ніч в музеї".






Немає коментарів:

Дописати коментар