неділю, 29 квітня 2018 р.

ЩО ДІЗНАЛИСЯ ШЕСТИКЛАСНИКИ ПРО ПАРАЛЕЛЬНІ І ПЕРПЕНДИКУЛЯРНІ ПРЯМІ

Геометрію учні починають вивчати з 7 класу. Але перше знайомство з нею відбувається ще у початковій школі, далі трішки у 5 класі, у 6 класі.  Недавно учні 6-А класу познайомились із паралельними і перпендикулярними прямими. Виявляється, ці чудові геометричні об'єкти супроводжують нас повсюди. Про це шестикласники і розповіли у своїх маленьких дослідженнях на тему "Паралельні і перпендикулярні прямі навколо нас". Якщо бути спостережливим, то ці прямі можна знайти скрізь. Але... Чи все те, що ми знайшли,  прямі? Таке запитання я поставила дітям. Звісно. ні. Усе те, про що розповідали діти - паралельні і перпендикулярні відрізки! Адже прямі нескінченні! Цей висновок діти зробили самі.


Алінка Кривик розповіла про паралельність клавіш на фортепіано, паралельні і перпедикулярні відрізки на дитячому майданчику, і навіть у дитячій грі "гумочки", з яких дівчатка плетуть браслетики і всілякі чудернацькі штуки.

Софійка Караванська побачила паралельні рядки, читаючи книжку, паралельні стовбури дерев у парку. А ви замислювались, чому стовбури паралельні? Мабуть , тому. що тягнуться дружно до сонця. Перпендикулярні між собою рейки і шпали на залізниці, нитки. заправлені у ткацькому станку.

І, звісно, розповідає  Лєра Струхляк, паралельні і перпендикулярні відрізки оточують нас у побуті - в дизайні інтер'єру, в архітектурі міста тощо.

Достатньо лише уважно подивитись навкруг і можна у простих речах побачити цікаві математичні закономірності. які у великій мірі впорядковують наше життя, роблять світ яскравим.
Хоча геометрію учні почнуть вивчати пізніше, через рік,  але деякі властивості паралельних прямих ми встановили з допомогою звичайнісінького прямокутного аркуша паперу способом згинання.


Зокрема:
1.Якщо дві прямі паралельні третій. то вони між собою паралельні  Так як прямі  c, d, e на світлині.
2.Якщо пряма перпендикулярна до однієї з двох паралельних прямих, то вона перпедикулярна і до другої ( пряма b , c, d, наприклад).
А Вікторія Струхляк розповіла про те, як з'явився знак перпендикулярності. Виявляється. його вперше вигадав у 1634 році французький вчений П'єр Ерігон.
 А на завершення цікавинки зі світу моди і дизайну . І сюди добралася геометрія!
















Немає коментарів:

Дописати коментар