пʼятницю, 29 грудня 2017 р.

Цей таємничий круг!

Ось і закінчився перший семестр 2017-2018 року. На порозі - Новий 2018 рік, Різдвяні свята. Зазвичай у такі дні підводимо підсумки: як прожили минулий рік, чого навчились, чого досягли. От і у 6-А відбулося два підсумкових уроки математики з теми "Коло і круг". Спочатку, звісно , була контрольна, на якій кожний показав свої знання і навички з теми. А ось наступні два уроки, гадаю, були цікавішими для шестикласників. Адже на одному з них вони захищали свої дослідницькі проекти, на іншому було спілкування з мистецтвом  і виготовлення різдвяного ангела.  Звісно, не простого ангела. Адже тема була "Коло і круг".
Теми для досліджень були цікавими:
"Коло і круг у живописі", "Коло і круг у дизайні ", "Коло і круг в архітектурі",, "Коло і круг в українському декоративно-прикладному мистецтві", найважчою, мабуть, виявилася тема "Коло і круг в українській етнокультурі".
Найбільше робіт і презентацій , які підготували учні стосувалися дизайну (інтер'єру, ландшафтного тощо), архітектури.Були спроби відшукати матеріал і з теми ,що стосується етнокультури. Тут зустрілися з труднощами, але все ж ми змогли почути деякі цікавинки. А в останній день семестру ми познайоились із авангардистами- Польським художником,який в душі вважав себе українцем "Казимиром Малевичем, російським  -Василем Кандинським, українською художницею і дизайнером Сонею Делоне -першоюі єдиною українкою єврейського походження, роботи якої були представлені у Луврі. Постать Соні Делоне особливо зацікавила шестикласників. Отож віртуальна екскурсі залами нашої віртуальної виставки авангардистів пройшла на ура. 








Діти були вражені картинами Соні Делоне, подивовані тим, що такі відомий усьому світу дизайнер як Версачі створив цілу колекцію одягу за мотивами Соні Делоне, тим, що у Петрограді (20-і роки минулого століття) картини Малевича прикрашали чайні сервізи.

А далі учні дізналися багато цікавого про круг в українській етнокультурі -про круги на писанках, про Коло Сварога, про народні кругові танці веснянки та ігри, які , як доводять вчені, виникли в часи поклоніння Сонцю( а, як відомо, круг для українців - це символ сонця), про круги і кола В трипільській культурі, на гончарних виробах, витинанках, вишитті.
На завершення нашої мандрівки ми творили ангелів. Не просто ангелів. Кожного різдвяного ангелика діти робили із кругів. 9 кругів різних діаметрів , фантазія, терпіння - і такий чудовий ангелик-оберіг прикрасить новорічно-різдвяну ялинку в оселі дітей.

А завдання на канікули- створити картину з кругів А-ля Соня Делоне - для творчих, креативних учнів 6-А .Тож дерзайте! Попереду шкільна виставка.Бажаю успіхів і веселого Різдва!

Діма Янец

Віка Барановська




Валерія Струхляк

Вікторія Струхляк

Аліна Кривик

Джулія Маркевич













Більше світлин - на Фейсбуці. Див тут:https://www.facebook.com/lelitka.lelitka/photos_albums

Немає коментарів:

Дописати коментар