неділю, 5 листопада 2017 р.

2 листопада минуло 115 років з дня народження С.О. Лебедєва (1902-1974), творця першого в континентальній Європі комп'ютера

ІСТОРИЧНА СТАТТЯ ПРО С.О. ЛЕБЕДЄВА - ТВОРЦЯ ПЕРШОГО КОМП'ЮТЕРА В СРСР


Дуже цікаво! Читай тут:
http://supercomputer.com.ua/ua/256-istorichna-stattya-pro-so-lebedeva-tvortcya-pershogo-kompyutera-v-srsr.html

Українські сторінки з життя видатного вченого (1946-1951):
1950 рік – перша в Радянському Союзі Мала електронна лічильна машина (МЕСМ) була створена та введена в експлуатацію в 1951 році.
ЕОМ МЕСМ
Машина складалася з 18 тисяч радіоламп, її швидкодія складала 3000 операцій на секунду, оперативний запам'ятовуючий пристрій на 31 число і 63 команди, штекерний запам'ятовуючий пристрій на 31 число та 63 команди. Вона заміняла працю багатьох обчислювачів. За допомогою цієї машини були вирішені важливі народногосподарські завдання.
" Президент української академії наук Б.Є. Патон, вітаючи С.О. Лебедєва з 70-річчям, напише: «Всім нам приємно вітати Вас – патріарха вітчизняної обчислювальної математики та техніки. Ми завжди пишаємося тим, що свою першу машину Ви створили в Києві. Тут, у важких феофанійських умовах, народилася Ваша школа, яка глибоко поважає та любить Вас. У пам'яті багатьох членів академії збереглася Ваша благородна діяльність в президії Академії. Для мене Ви завжди були взірцем самовідданого, великого вченого та прекрасної, скромної людини».
П'ять років, проведених в Києві, запам'яталися на все життя. Тут вперше вдалося реалізувати свою мрію – створити першу вітчизняну ЕОМ."





Феофанія. У цьому будинку знаходилась лабораторія
 С.О. Лебедєва





З американськими ученими.1958 рік







Немає коментарів:

Дописати коментар