четвер, 5 жовтня 2017 р.

А ви уже були на виставці?

У вівторок 3 жовтня у Тернопільському обласному Художньому музеї відкрилась виставка "Народне мистецтво Тернопілля". Сьогодні ми теж долучилися до споглядання краси. Отож, тільки-но закінчився шостий урок, учні нашого 10-А вирушили у культпохід. Так називали колись подібні заходи. А у нас це -зустріч з прекрасним.  Адже мистецтво не може не бути прекрасним, а тим паче, народне.
 Це не перша наша мандрівка на таку виставку. Але кожного разу ми дізнаємося щось нове: нові імена. нові техніки. Так сталося і сьогодні.  Мої десятикласники вперше побачили дряпанки Ростислава Крамара. Багато хто з дітей хоча би раз пробували розписувати писанки воском з допомогою писачка, розмальовував барвничками, але дряпати... Довелось їм розповісти і про майстра, і про  його дивовижну техніку. Дівчат зацікавили прикраси з яєчної шкаралупи. Виявляється, таке стародавнє мистецтво може знайти своє нове прочитання у нашому сучасному світі. Потрібно лише проявити фантазію.
Тепер мої дівчатка знають, що таке силянка, гердан, криза. І те, як по -новому, по-сучасному можуть заграти старовинні речі у вправних руках майстрині Надії Харченко, Уляни Джигринюк
А ще, можливо розповідь про талановитого молодого майстра витинанки Сергія Харченко, який удостоєний Президентської стипендії, надихне моїх юних талановитих учнів ( а такі у нас є) на творчість. Адже якщо дуже-дуже захотіти, а ще працювати над собою, то можна досягнути  успіху.
Привертають увагу чудові витвори  з соломи від народного майстра Антона Євдокимовича Гриба, неймовірні шкатулки Оксани Петрівни Гавриш-Сікорської (різьба по дереву),  твори малярства, витинанки, гончарні вироби Руслана Друка, вишивані рушники Світлани Галущак, ляльки -мотанки і авторські ляльки чудових майстринь Тернопільського краю..
Гадаю, спілкування з народним мистецтвом не залишило байдужими моїх вихованців. Хто зна, може, хтось з них знову візьметься за пензель, хтось - за ножиці ,  за голку з барвистими  нитками, а хтось,  може, захоче навчитись гончарити чи різьбити по дереву.  Комусь же треба подбати, щоб наше народне мистецтво жило і розвивалося. А навчитись йому ніколи не пізно. Так що, юні мої друзі, дерзайте, навчайтесь ( а навчатись є у кого).
А ви ще не були на виставці? Поспішайте! Виставка чудова!




















Світлини з виставки тут:https://www.facebook.com/lelitka.lelitka/photos_albums?lst=100003480661326%3A100003480661326%3A1507211555




Немає коментарів:

Дописати коментар