понеділок, 5 серпня 2013 р.

270 років з дня народження французького математика Кондорсе

Марі Жан Антуан Нікола Кондорсе  народився  17 вересня 1743 року у  французькому Рибмоні.
 Навчався у Наваррському коллежі у Парижі.  Його математичний талант виявися дуже рано.
У 1765 році  він представив у Академію наук  мемуар з інтегрального числення, який був схвалений  Ж. Л. Д"Аламбером і е. Безу. У 1791 році Кондорсе був вибраний президентом  Законодавчих зборів Французької республіки. Він став з 1773 року Обов'язковим секретарем Французької Академії наук.
 Основні математичні твори належать до інтегрального числення, теорії диференціальних рівнянь. теорії ймовірностей. У механіці Кондорсе займався розв'язанням задачі трьох тіл. У 1775 році спільно з Д"Аламбером та Боссю поставив низку експериментів по визначенню опору тіла, яке рухається у рідині. Кондорсе робив спробу створити "соціальну математику", застосовуючи методи статистики до опису суспільних явищ.  Брав участь у виданні "Енциклопедії наук, мистецтв та ремесел", написав для неї ряд статей.  Вчений опублікував також праці економічного і філософського змісту і кілька біографій, в тому числі Х. Гюйгенса, Ж. Роберваля, У. Маріотта. Разом з Л.Ф. Аобогастом і Ш. Ж. Роммом брав участь у складанні плану реорганізації системи народної освіти Французької республіки. Кондорсе у 1776-1792 роках був Почесним членом Петербузької АН. Помер  вчений 29 березня 1794 року.


Висловлювання Кондорсе


Настане той день, коли сонце буде світити лише вільним людям, які не визнають іншого владику, крім свого розуму, коли тирани і раби залишаться лише в історії і на сцені, коли ними будуть займатися  тільки для того, щоб пошкодувати своїх жертв.

Зловживання науковою мовою перетворює в науку слів те, що має бути наукою фактів.

 Народи пізнають те, що не можуть стати завойовниками, не втративши своєї свободи.


Справжні предки великої людини - це його великі  наставники, 
а справжні нащадки - учні, їх гідні.

Не можна  настільки володіти своїм серцем, щоб не слухати його, але можна, принаймні, не збуджувати його.

При найдемократичнішій конституції неосвічений народ завжди буде рабом.



Джерела для написання рефератів

Немає коментарів:

Дописати коментар