пʼятницю, 15 березня 2024 р.

День народження числа пі у 5-Г класі

 


Хто ще не знає, то повідомимо, що 14 березня математики світу відзначають Всесвітній день числа пі, а ще у цей день народився видатний фізик Альберт Ейнштейн ( сталося це у 1879 році).

День пі — неофіційне свято, присвячене числу π. Воно святкується 14 березня, що в прийнятому в США форматі записується як 3,14, що є трьома першими розрядами числа π.

Це неофіційне свято придумав в 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який виявив, що дата 14 березня, записана в прийнятій в США формі - 3/14 - співпадає з першими трьома цифрами числа "Пі

Деякі також рекомендують відзначати не тільки День числа "Пі", але і Хвилину - в 1,59 після полудня, коли дата і час утворюють перші шість знаків числа, або навіть секунду - 1.59 і 26 секунд, що дає вже сім знаків після коми - 3,1415926.

Отож, 5-класники зараз вивчають десяткові дроби, тож було дууже доречно їм познайомитися із цим дивовижним числом і, оскільки таке гарненьке свято, то слушна нагода число пі привітати з днем народження.


Учні 5-Г класу гарно підготувалися до цього свята. Вони відшукали багато цікавої інформації про це дивовижне число, яке не дає спати впродовж багатьох століть математикам - адже що кілька років з'являються нові рекорди для обчислення кількості цифр після коми. Тож і на наш вік вистачить!

 А ще кожний охочий виготовив вітальну листівку для іменинника - числа Пі.  

 Під час уроку учні виконували дії із числом Пі ( з його значеннями, які використовували вавілоняни, індуси, єгиптяни, китайці у стародавні часи), отримували цифри після коми, використавши число Архімеда 22/7 .

 Навіть послухали мелодію , яку створив американець, використавши цифри , які складають це улюблене число математиків ( і не тільки) і 10 нот ( точніше сім нот І октави і 3 ноти другої октави), які відповідають цифрам - наприклад цифрі 1 - нота до, цифрі 3 - нота мі.

А ще дізналися, що числу Пі стоять у різних  світу пам'ятники. Урок пролетів як мить. Так що день народження вдався. А був і корисним, і пізнавальним, і веселим.

 Наші спікери



















Світлина на згадку









Усі великі молодці!


Немає коментарів:

Дописати коментар