вівторок, 5 червня 2018 р.

Навчальна практика має бути пізнавальною і цікавою! Надзвичайні мініатюрні вітрильники у краєзнавчому музеї! Спішіть бачити!

Серед різних форм проведення навчальної практики передбачено "відвідування виставок досягнень науково-технічної творчості". Звучить сухо, не дуже цікаво, але... не в нашому випадку. Після трудів на благо рідної школи ми вирішили трішки підвищити свій культурний рівень. Кращого, ніж екскурсії у краєзнавчий музей і  не вигадати. а якщо врахувати, що тут відкрилася неймовірна виставка із серії тієї самої"науково-технічної творчості". то це було саме те. що нам треба. 
 1 червня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилась незвичайна виставка майстра з Волині Володимира Пантелеймоновича Ящука "Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках". До слова, пан Володимир народився на Тернопільщині у селі Підволочиського району в родині вчителів. Але доля закинула його на Волинь. І вже давно він мешкає у селі  недалеко від Луцька. Понад тридцять років Володимир Пантелеймонович збирає моделі кораблів різних епох, різних країн і поміщує їх у пляшки. Понад двісті таких витворів він привіз показати тернополянам ( ну і нам. звісно).Цікаво, що для виготовлення своїх моделей майстер використовує найнесподіваніші матеріали. Корпуси його вітрильників, барказів, військових кораблів він зазвичай виготовляє з бамбуку, а от для  "пошиття" вітрил використовує  поряд із пофарбованим тонесеньким папером...павутину, шкірку цибулі, банана, помідора, часника,  На створення однієї моделі витрачається максимум 30 годин.
 Серед його мініатюрних кораблів судна Колумба, Васко да Гама, Магелана, козацькі чайки, баркази. дуби, сучасні військові кораблі  і пасажирські лайнери... Є дитяча мультяшна серія, а також серія "Пірати Карибського моря".
Багато з моделей є рухомими , з несподіванками. 
Володимир Пантелеймонович винайшов різні способи кріплення своїх кораблів. Їх налічується аж 15. Найрізноманітніші: кріплення на волосині, на капронову нитку, на пружинки, на петельки тощо. Завдяки різним кріпленням вітрильники усередині пляшки можуть "похитуватись на хвилях",перевертатись. У цьому можна пересвідчитись самому, адже на деяких пляшках є спеціальні позначки- стрілочки, кнопки, які керують несподіванками у пляшках. 
Захопився кораблями пан Володимир ще тоді. коли молодим служив на Балтійському флоті. Зрозуміло, щоб створити ці шедеври. необхідно мати грунтовні знання з історії кораблебудування ( до слова,  пан Володимир закінчив Луцький національний технічний університет). 
Ще одне захоплення Володимира Пантелеймоновича - шахи. Він є автором багатьох шахових задач. На своїй сторінці у ФБ він розміщує власні  різноманітні шахові задачі, деякі з них навіть мають морські назви. 
Надзвичайно цікавий співрозмовник, відкритий і щирий. Особисто на мене саме таке враження справила ця людина. Тож після знайомства з ним я і вирішила показати цю чудову виставку своїм десятикласникам.  І гадаю, що не прогадала. Тож, хто ще не бачив цих унікальних шедеврів, спішіть побачити!  Дякую, Володимире Пантелеймоновичу за чудові миті спілкування із вашим мистецтвом!



 Фоторепортаж із виставки дивись тут:




Немає коментарів:

Дописати коментар