середу, 5 квітня 2017 р.

Вінченцо Вівіані . 365 років з дня народження


5 квітня 1622 року у Флоренції народився італійський математик і фізик Вінченцо Вівіані. Навчався у Галілео Галілея і Е. Торічеллі. Вінченцо був придворним математиком великого герцога Тосканського. Математичні праці Вінченцо Вівіані присвячені геометрії. Він побудував дотичну до циклоїди, дослідив конічні перерізи, розв'язав проблему трисекції кута з допомогою різносторонньої гіперболи.
У 1659 році видав працю про максимуми і мінімуми у п'ятій книзі "Конічних перерізів"Аполонія. Одночасно з Дж. А. Бореллі перекладав з арабської мови "Конічні перерізи" Аполонія. Саме через це між Дж. А. Бореллі і Вінченцо Вівіані  у 1661 році виникла суперечка про пріорітети - хто був першим. У 1674 році видав п'яту книгу и "Начал" Евкліда. Крім геометрії, Вівіані займався оптикою та акустикою.
З 1696 року був Членом Лондонського королівського товариства  а з 1699 року - і членом Французької Академії наук.
Помер Вінченцо Вівіані  22 вересня 1703 року.

Вівіані у своєму заповіті  залишив частину коштів на поховання і спорудження пам'ятника своєму учителю Г. Галілею в соборі Санта Кроче. Його воля була виконана  у 1737 році: римська церква дозволила перепоховання Галілея. І тепер могили учителя і учня знаходяться поряд
Джерела: А.Н. Боголюбов. Математики. Механики. Биографический справочник.К. Наукова думка.1983 рік.
(http://www.calend.ru/person/2475/
 Словничок:
 Трисекція кута - задача про поділ кута на три рівних частини з допомогою циркуля і лінійки. Одна із класичних задач Стародавньої Греції, яка досі не розв'язана.
Цікаво, що цю задачу можна розв'язати за допомогою плоского орігамі. Наприклад, поділ прямого кута:



А ще - саме з допомогою кривих. зокрема , циклоїди.

 Ну, і, звісно, з допомогою ІКТ:





 Циклоїда - це плоска трасцендентна крива, яка кінематично визначається, як траекторія фіксованої точки, що описує кола  фіксованого радіусі внаслідок руху без ковзання по прямій.

 Цікаво те, що з допомогою циклоїди можна побудувати площу, яка дорівнює площі даного круга.



Кому цікаво -сюди:

Цікавинки про циклоїду іїї чудові властивості можна прочитати тут:https://refdb.ru/look/2156066.html

Немає коментарів:

Дописати коментар