середу, 6 липня 2016 р.

"Білоруський алмаз знань"або Знову про цікаві многогранники навколо нас



Цього літа мені пощастило побувати у Білорусі.
У столиці Мінську є незвичайна споруда - Національна бібліотека Білорусії. Чому незвичайна? Бібліотека має форму многогранника, - ромбокубооктаедра, нагадує собою велетенський алмаз, діамант. І це не випадково. У 1992 році бібліотека  офіційно стала називатися Національною.  Для неї стало необхідним нове приміщення. У країні відбувся конкурс на кращий архітектурний варіант будівлі. Переможцем був визнаний проект М. К. Виноградова та В. В. Крамаренко, які змогли надати унікальне поєднання функціональності та результативності – «білоруський алмаз знань».У Національній бібліотеці Білорусі зберігаються книги. А книги -  це, безумовно,спадщина і народу, те найцінніше, що може зрівнятися тільки з дорогоцінним каменем – алмазом. Цікаво, що через свою нестандартну форму, Національна бібліотека Білорусі занесена до світового списку найбільш незвичайних будівель світу,  а також до списку «найпотворніших будівель світу».
Національна бібліотека Білорусі  23 поверхи,  її висота близько 74 метрів. На останньому поверсі розташований оглядовий майданчик. З висоти пташиного польоту можна помилуватися мальовничими краєвидами столиці.
На 22 поверсі туристи можуть відпочити «Граф кафе», яке розташоване на території закритої панорамної площадки, по периметру якої виставляється художня та фото-експозиція.
Трохи чисел.
Три поверхи займають читальні зали, з 17 по 21 поверхи належать Національному архіву. Скільки книг у бібліотеці? 9 млн..437 тисяч! Це лише ті книги, до яких мають доступ читачі бібліотеки! А є ще й так звані службові фонди – більше як сто тисяч.
Є унікальні видання – фоліанти, видані до 1801 року! Найважча книга (фоліант) важить більше 40 кг! 
Цікавою традицією є проведення у Національній бібліотеці Квестів , під час якого потрібно виконати завдання для досягнення мети. У процесі квесту треба зібрати 5 ключів. Квест дуже нагадує собою марафон. Суддя тут- час, володар - швидкість. Завдання і запитання - різноманітні. Наприклад, "Звідки походить  соловей?", "За мотивами чиїх малюнків виконані гравюри у флорентійському виданні "Божественної комедії "Данте Аліг'єрі?","Які елементи характерні для оформлення рукописних слов'янських книг?".  А у кільцевім коридорі одного з поверхів треба було знайти білоруську черепаху і визначити, як називається твір, у якому вона живе. Цікавими є фотозапитання, розв'язування кросвордів. ( За матеріалами газети  «Література і мастацтва» №25,24 червня 2016 року « Ключ да сердца «алмаза ведау»).

Немає коментарів:

Дописати коментар