пʼятницю, 22 вересня 2023 р.

Наші проєкти. Чи є найбільше число?

 

 Як ви гадаєте, чи існує найбільше у світі число? Моїм 5-класникам довелося потрудитися аби знайти відповідь на це запитання. На допомогу, звісно, їм прийшов дядечко Гугл.

І що ж дізналися юні пошуковці? Ви, напевно, здогадалися . Саме так - найбільшого числа не існує! Ні натурального, ні якого-небудь іншого! 

Як розповіла нам Катя Хмільовська, одним з перших, хто навчився ( чи вигадав) давати імена величезним числам, був давньогрецький математика Архімед. А відкриття писати нулі в кінці числа було зроблено в Індії півтора тисячі років тому. Найбільшим числом, яке має ім'я, є число гугол- одиниця із 100-ма нулями.Звісно, це ж не найбільше число, просто наступним ще назви не вигадали.

Настя  Лебідь розповіла, що у слов'янських народів - наших пращурів було число "тьма", у древніх греків- міріада. Обидва вони - 10000. А "тьма-тьмуща" = 100мільйонам. Наші предки при потребі вживати числа з більшим кількісним виміром знаходили слова, які , на їхній погляд, вказували на нескінченність. Це "ворон" ( "вічний птах"), що означало десять мільйонів, колода ("гріб") - сто мільйонів.

А Даринка Дутка заперечує Каті. Вона знайшла інформацію про те, що назви отримали числа , які більші за гугол: квадрагінтільйон ( 123 нулі після 1), квіквагінтільйон( 153 нулики), септуагінтільйон ( 213 нулів), октогінтильйон ( 243 нулі). 

Яна Фурман звертає увагу на те, що термін "мільйон" має італійське походження. І вперше його вжив Марко Поло у 14 столітті. А ще вона наводить такі цікаві факти:

-шеренга з мільйона людей простяглася би на 500 км ( плече до плеча);

-мільйон днів - це більше ніж 27 століть;

-мільйон наперстків води має масу більшу, ніж 1 тонна;

-якщо почати лічити у 4 класі натуральні числа по 8 годин на добу, то до мільйона можна долічити , ставши сивим дідусем ( чи бабусею);

Маса нашої планети Земля 1990 00000000000000000000000 т, а швидкість космічної ракети 40000км/год.

Отож , гарно попрацювали! Молодці:Томків Каріна, Хмільовська Катя, Меуш Матвій, Синишин Марія, Леонтьєва Маргарита, Дутка Даринка, Генсюр Каміла, Журба Єва, Пастернак Матвій, Кудла Артем, Лебідь Настя, Пушкар Віталій, Зборовська Злата, Теляга Юля.




Світлини проєктів:














Немає коментарів:

Дописати коментар