понеділок, 7 лютого 2022 р.

5 клас. Поняття про десятковий дріб

  Запис нашого уроку тут:

https://www.youtube.com/watch?v=rgbyk5Vqpvw



Потренуйтеся- запишіть звичайні дроби , які записані у лівому стовпчику, у вигляді десяткових:
 
Яка частина зафарбована сірим? Запишіть звичайним і десятковим дробом


 Можете переглянути на закріплення:



 Цікаво про десяткові дроби

Десяткова система числення виникла на початку VII ст. в Індії. А поняття десяткового дробу вперше з'явилося в роботах арабських математиків у середні віки і незалежно від них — у Стародавньому Китаї. Вважається, що першим ввів поняття десяткових дробів та правила дії з ними видатний середньоазіатський математик та аст­роном аль-Каші, який працював у 20—ЗО pp. XV ст. у Самарканд­ській обсерваторії. Аль-Каші є автором книги «Ключ арифметики», де вченим був використаний спеціальний запис десяткових дробів: ціла і дробова частини писалися одним рядком, але ціла части­на — чорним чорнилом, а дробова — червоним або ціла частина відокремлювалася від дробової вертикальною рискою.

Приблизно через півтора сторіччя, у 1585 році, фламандський учений Симон Стевін (1548—1620), який викладав математику в славнозвісному Лейденському університеті (Голландія), присвятив свою книгу «Десятина» десятковій системі мір і десятковим дробам. Так було започатковано використання десяткових дробів у Європі. Симон Стевін, як і аль-Каші, писав десятковий дріб у рядок, але відокремлював цілу і дробову частини цифрою нуль, узятою в кру­жечок.

Ту систему запису, якою ми користуємося сьогодні, запропо­нував німецький астроном Йоганн Кеплер (1571 —1630). Однак треба пам'ятати, що на відміну від нашої країни, де сьогодні дробову частину десяткового дробу відокремлюють комою, у СІЛА, Великій Британії відокремлюючий знак інший — крапка. Коми у цих краї­нах в запису чисел використовують для відокремлення класів. На­приклад, число 1 200 345,29 у СІЛА буде записано так: 1,200,345.29, а число 0,58 там матиме вигляд такий: 0.58 або .58.




Немає коментарів:

Дописати коментар