четвер, 27 серпня 2015 р.

160 років з дня народження французького математика Поля Еміля Аппеля

Сьогодні минає 160 років з дня народження видатного французького математика і механіка , члена Паризької АН з 1892 року Поля Еміля Аппеля. Народився Поль у 27 серпня 1855 року в Страсбурзі.  Батьки були католиками з Ельзасу. Мати Елізабет Мюллер, і батько Жан-П'єр Аппель після захоплення міста німцями разом із сином переїхали до Нансі. Там Поль готувався до навчання у Парижі. У 1876 році Поль закінчив Вищу нормальну школу в Парижі. І з 1885 року став професором раціональної механіки на Паризькому факультеті наук. У 1892 році вчений був обраний до Французької академії наук.

У 1911 році Аппель був обраний членом-кореспондентом  Санкт-Петербурзької АН, у 1914 - почесним членом Російської АН.
Основними дослідженнями Аппеля є теорія аналітичної функції та механіка. Він одним із перших почав досліджувати гіпергеометричні і еліптичні функції двох і більше змінних. Займався також теорією алгебраїчних функцій і теорією потенціала. Ввів поліном, який носить його ім'я - поліном Аппеля.
Поль Аппель вивів звичайні диференціальні рівняння, які описують рух як голономних так і неголономних систем, які отримали назву рівнянь Аппеля. Йому належать ряд важливих робіт з неголономної механіки. У 1893-1896 роках побачив світ трактат Аппеля "Трактат раціональної механіки".

Аппель -автор 130  наукових праць з аналізу. 30- з геометрії, 87 - з механіки. Він є автором багатьох підручників, лекцій з історії математики.
 Більше про вченого  читай тут:
http://www.learn-math.info/ukrainian/historyDetail.htm?id=Appell


Довідка.
  Поліном Аппеля - це многочлен у множині комплексних чисел.
 в якому  ..


Немає коментарів:

Дописати коментар