четвер, 3 квітня 2014 р.

У "Майстерці" творили листівки до Великодня

Незабаром Великдень. Отож почали готуватись до цього великого християнського свята. У нашій класній "Майстерці" ми сьогодні творили листівки .  На Великдень українці по-різному прикрашали своє помешкання - робили великодніх пташок, розмальовували  писанки, робили витинанки. В наш час все більше стають популярними вітальні Великодні листівки.
 Тож ми теж вирішили виготовити вітальні листівки до цього свята. Наші листівки - з українською витинанкою.

А чи знаєте ви, що перша вітальна листівка з'явилась у сімдесятих роках дев'ятнадцятого століття? Вона "народилась" внаслідок франко-пруської війни 1870-1871 років. Багато вояків прикрашали свої картки-листи малюнками.Така ідея дуже сподобалась працівникам пошти. І незабаром у продажу з'явились перші друковані листівки з малюнками.
А от у нашому Тернопільському музеї політв'язнів зберігаються великодні листівки воїнів УПА. Сюжети тих листівок дуже різноманітні: тризуб, обплетений вербовою лозою, маленька дівчинка, яка передає писанку воїнові УПА, воїни УПА на гаївках у селі. Серед листівок є і листівки ручної роботи, які виготовляли політв'язні в таборах і відправляли родичам на батьківщину. А  здебільшого листівки виготовлялись за кордоном.
 Ось одна з таких листівок


 А ось  такі листівки  вийшли у нас. Це перші. До свят є ще час. Тож ми продовжимо виготовлення листівок .


Немає коментарів:

Дописати коментар